Tretman psorijaze preparatima gljive Čaga

Tretman psorijaze preparatima gljive Čaga

Prof. E. A. Dosychev, V. N. Bystrova

Originally published in Vestnik Dermatologii I Venelogii, May 1973, pp. 79-83.

Uvod

Rasprostranjene pojave psorijaze su dovele do aktivnog istraživanja novih i efikasnijih načina lečenja ove dermatoze. Razlog za proučavanje terapeutske efikasnosti preparata Čaga u lečenju psorijaze bio je slučaj nestanka psorijaze, kao što je to zapazio prof. E.A. Dosychev kod pacijenta koji je uzimao preparate Čaga tokom 14 godina.

Pacijent S. (muškarac), rođen 1908. godine, starosedelac Lenjingrada, bibliotekar, patio je od ekstenzivne psorijaze od svoje 24. godine. Pacijent je počeo medicinske preglede i lečenje 1954. na Klinici za kožne i venerične bolesti na vojno-pomorskoj medicinskoj akademiji. Pacijent je napustio bolnicu u stanju potpune kliničke remisije, koja je kasnije prevaziđena drugim recidivom bolesti. Dalje ambulantno lečenje psorijaze nije bilo efikasno.

Godine 1957. pacijent je prošao kroz nekoliko medicinskih testova preporučenih od strane lekara opšte prakse i onkologa, koji se odnose na neke gastrointestinalne poremećaje.

Pacijentu je dijagnostikovana polipoza stomaka i creva. Onkolog je preporučio kontinuirani unos ekstrakta Čage. Kao rezultat uzimanja ekstrakta Čage, pacijent doživljava nestanak dispeptičnih poremećaja, povećanje telesne mase, pokazuje poboljšane parametre krvi, povećanje opšteg telesnog tonusa i vitalnosti, kao i sveukupno veliko poboljšanje svog opšteg zdravstvenog stanja. Ove promene su bile praćene resorpcijom polipoza u stomaku i crevima i potpunim i trajnim nestankom psorijaznih osipa. Višestruka kontrola radiografskim ispitivanjima gastrointestinalnog trakta je potvrdila nestanak polipoza. Redovno ambulantno praćenje (1958-1961), je takođe potvrdilo odsustvo osipa na koži i normalno stanje kože. Izuzetak su bila dva slučaja u toku života pacijenta, kada je bio primoran da ima dva meseca pauze u unosu ekstrakta Čage jer je isti bio rasprodat. Oba puta je pacijent primetio ponovno pojavljivanje malih izolovanih mesta sa lisnatom kožom na prednjoj strani svog torza. Međutim, nakon što je nastavljeno uzimanje ekstrakta Čage, ta mesta su potpuno nestala. Pacijent nastavlja unos ekstrakta Čage i ostaje praktično zdrav. Nema znakova psorijaze.

Istorijat

Studije o Čagi su počele 1951. godine u Botaničkom institutu akademije nauka SSSR-a zajedno sa prvim Lenjingradskim Medicinskim univerzitetom. Nakon kliničkih studija, ekstrakt Čage je bio preporučen kao službeni lek u lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, hroničnog gastritisa i polipoza želuca i creva, kao tonik i lek za simptomatska neoperativna kancerozna oboljenja.

Studija slučaja

S obzirom na normalizacioni uticaj Čage kod gastrointestinalnih poremećaja odlučili smo da ga koristimo za lečenje pacijenata sa akutnom psorijazom, koji takođe pate od hroničnih gastrointestinalnih poremećaja i problema sa jetrom. Lekar opšte prakse je učestvovao u ispitivanju pacijenata.

Obuhvaćeno je 50 pacijenata (14 žena i 36 muškaraca). Postojala su dva pacijenta u starosnoj grupi od 6 do 10 godina, 5 pacijenata u grupi od 10 do 20 godina, 17 pacijenata u grupi od 40 do 50 godina i 1 pacijent u starosnoj grupi od 50 godina i iznad. Kod 37 ovih pacijenata razvoju psorijaze su prethodila oboljenja gastrointestinalnog trakta ili jetre (hiperacidni ili hipoacidni gastritis, hepatokolecistitis, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, kolitis). Kod 9 pacijenata se pogoršalo stanje gastrointestinalnog trakta tokom postojećeg stanja psorijaze, druga 4 pacijenta su imali prateća hronična stanja sa faringonazalnim šupljinama. Gotovo svi pacijenti sa gastrointestinalnim poremećajima su se žalili na gorušicu, podrigivanje, nestabilne stolice, netolerancije na masnu hranu, bol u gornjem desnom kvadrantu epigastritičnog prostora, itd. Pacijentima je napomenuto da se pogoršanje psorijaze često poklapa sa pogoršanjem bolesti gastrointestinalnog trakta. Kod pacijenata koji pate od faringo-nazalne akutne angine, otitisa ili upale sinusa, takođe su bili veoma često uzrok redovnog ponavljanja dermatoza. Na vrhu zajedničkih kliničkih testova tokom dinamičkog tretmana, svi pacijenti su bili podvrgnuti testovima stomačnog  sekreta, žuči i promenljivih biohemijskih parametara krvi (nivo holesterola, bilirubina, globulinskih frakcija krvi, testu Valtman, testu sublimatske precipitacije, itd (Napomena: koagulacioni test Valtman i test sublimatske precipitacije su testovi za proveru promene proteina plazme kod bolesti jetre). Svaki pacijent je imao i kartoteku medicinske istorije i karticu specijalnih medicinskih pregleda. Primarni testovi pacijenata su bili izvedeni u regionalnoj klinici za kožne i venerične bolesti u Brestu.

Trajanje stanja psorijaze pre Čaga tretmana je: 1 godina kod 5 pacijenata, 3 godine kod 7 pacijenata, 5 godina kod 8 pacijenata, 10 godina kod 13 pacijenata, 10-15 godina kod 7 pacijenata, više od 15 godine kod 10 pacijenata. Među pacijentima, 3 su patili od psorijaznog eritroderma, 1 je imao psorijazni artritis, 18 je imalo ekstenzivnu psorijazu sa masivnom infiltracijom naslaga, 20 je imalo ekstenzivno proširene male naslage osipa, 8 je imalo lokalizovane psorijazne naslage.

Od svih pacijenata, njih 43 je započelo tretman sa pastom ekstrakta Čaga u akutnoj fazi psorijaze, 7 tokom stanja mirovanja.

Ekstrakt Čage je bio zagrevan u vodi za kupanje, a 1 supena kašika ekstrakta je bila rastvorena u čaši prokuvane vode na sobnoj temperaturi. Ovaj rastvor je bio uziman u količini jedne supene kašike 3 puta dnevno, 20-30 minuta pre obroka. Vodeni rastvori Befungina su bili pripremljeni kao 1 desertna kašika koncentrata Befungina na 100 ml ključale vode (sobna temperatura). Instrukcije za unos su bile iste kao gore. Oba preparata Čaga nemaju neprijatne mirise i ukuse i pacijenti ih dobro podnose čak i posle nekoliko meseci neprekidnog unosa.

Većina pacijenata (42) je koristila samo preparat Čage za internu upotrebu, 8 su takođe koristili masti i jedan od preparata za internu upotrebu. 24 pacijenta je koristilo preparate Čaga 3-6 meseci, 18 pacijenata do 12 meseci, 8 pacijenata više od 2 godine. Terapeutski efekat preparata Čaga se ispoljavao prilično sporo, dostižući maksimum u 3. mesecu redovnog uzimanja. U većini slučajeva nestanak psorijaznih osipa je počeo na torzu, zatim koži glave, gornjih i na kraju kukova i donjih ekstremiteta. Efekat normalizacije od tretmana preparatima Čaga, na pločicama noktiju je primećen posle 2-3 meseca.

Klinička zapažanja:

Pacijent K. (žena), rođena 1928. godine. Boluje od psorijaze od 1964. godine. Od tada je koža njenog skalpa prekrivena naslagom u obliku čvrste kape. Bilo je i drugih naslaga na različitim delovima tela ali oni nisu mučili pacijenta toliko kao naslaga na glavi, koja je primorala da nosi kapu u svakom trenutku. Pacijent je pod tretmanom tokom 6 godina, koristeći mast od žive I salicila, mast Rybakov i vitaminske injekcije. U toku primene masti infiltracija je smanjena ili nestaje, pahuljice postaju siromašniji, međutim nakon toga koža raste deblje i pojavio se veći sloj pahuljica. Prateća medicinska stanja: hiperacidni gastritis; pacijent konstantno pati od gorušice i konstipacije. Redovni ambulantni unos Befungina je počela 27. januara 1970. Pacijent je u to vreme imao eksplicitne difuzne promene skalpa i nekih psorijazne plake ekstremiteta. Nisu korišćeni nikakvi drugi lekovi.

Tokom ispitivanja 24. februara (mesec dana kasnije) koža glave je potpuno bez lezija ali su laktovi su još uvek bili prekriveni lentikularnim psorijaznim papulama.

Oko tri nedelje kasnije potpuno su nestali svi gastrointestinalni poremećaji. Svi delovi kože su normalne boje. Nema osipa. Tokom poslednje 2 godine pacijent je pod lekarskom opservacijom. Pacijent redovno uzima Befungin i nikakve druge lekove. Gorušica, podrigivanje i zatvor koji su mučili pacijenta pre, sada su nestali. Kiselost želuca je normalizovana. Na površini kože, uključujući i kožu glave nema nikakvih tragova psorijaze.

Pacijent M. (muškarac), rođen 1924. godine, počeo da boluje od psorijaze na prednjoj strani (tokom II Svetskog rata), nakon rane od šrapnela na glavi. Lezije su počele na glavi, a onda su se proširile na torzo i udove. Od 1942. do 1963. pacijent je bio pod stalnim medicinskim tretmanom, bilo u bolnici ili ambulantno. Samo su tretmani u sanatorijumu/lečilištu, pokazali poboljšanje za nekoliko meseci. U 1963. pacijent je počeo da oseća bolove u zglobovima gornjih i donjih ekstremiteta. Od tog trenutka pacijent je bio godišnje hospitalizovan (u proseku za 46-50 dana) i bio pušten iz bolnice svaki put sa poboljšanjima. Godine 1966. pacijent je dobio ,,stepen druge grupe invaliditeta” sa dijagnozom ,,psorijaza arthrophica”. (Napomena: U SSSR-u i Rusiji osobama sa zdravstvenim problemima se dodeljuju tzv. ,,stepen invaliditeta” 3. grupa znači manja ograničenja zdravlja/sposobnosti, kao da nemaju mali prst, koji ne predstavljaju ozbiljnu prepreku za obavljanje većine poslova; 2. grupa su ozbiljnija zdravstvena stanja, sa više ograničenja i zahtevaju ponavljanje slučajeva hospitalizacije; 1. grupa je dodeljena ljudima kojima, na primer, nedostaju udovi ili pate od ozbiljnih bolesti opasnih po život i nisu u stanju da rade u skladu sa lokalnim propisima i specifičnostima  tržišta rada.). Prateće zdravstveno stanje je bio hronični gastritis. Pacijent je od strane države dobio motorno vozilo podešeno za invalide.

Pacijent je započeo ambulantni tretman sa pastom Čaga 16. oktobra 1969. godine. Imao je pregled 16. decembra 1969, dva meseca kasnije. Pacijent kontinuirano uzima Čagu. Bolovi u zglobovima i svrab kože značajno su smanjeni. Lezije na donjem delu nogu su i dalje prisutne i izgledaju kao masivne čvrste infiltrirane naslage u obliku noge. Zglobovi i podlaktice pokazuju znake difuznih lezija koje izgledaju kao duge rukavice. Koža skalpa i zadnjice je prekrivena masivnim infiltriranim naslagama sa više slojeva pahuljica.

Na dan 13. februara 1970, nakon 4 meseca neprekidnog ambulantnog lečenja samo sa Čagom, zahvaćeni delovi kože skalpa, torza i udova su sada čisti, bol u zglobovima je zanemarljiv, a opšte stanje je dobro. Pacijent je takođe dobio na telesnoj masi (od 60 do 65 kg). Lekarski pregled 14. septembra 1970: nekada zahvaćeni delovi kože sada su bez povreda, bolovi u zglobovima su smanjeni i skoro više i da ne ograničavaju mobilnost. Pacijent se vratio na posao, na sopstvenu inicijativu, kao kontrolor kvaliteta zaposlen u fabrici mašina. Sve vreme je pacijent uzimao Čaga, redovno i sa entuzijazmom. U maju 1971. godine njegova grupa invaliditeta se promenila iz 2. u 3. Lekarski pregled u januaru 1972: nekada zahvaćeni delovi kože su čisti, opšte stanje je dobro, ograničenja mobilnosti su neznatna. Pacijent svaki dan uzima Čaga. Nakon dobijanja 3. grupe invaliditeta, pacijent je napravio pauzu u Čaga tretmanu u trajanju od 2 meseca: na kraju 2. meseca ponovo su počele da se javljaju pojedinačne papule na koži glave, ruku, prednjem delu potkolenice, a bol u zglobovima je značajno povećana. Od tada pacijent nije prekidao Čaga tretman.

Od 1969. do 1972. je pacijent više nije u bolnici, ostao je aktivan i veseo. Tokom svih ovih godina nije koristio ni citostatike ili kortikosteroide ili masti.

Rezultati naših zapažanja su dati u tabeli.

Tabela 1. Efikasnost Čaga kod pacijenata sa psorijazom

 Tipovi psorijaze

 Kompletno izlečeno

 Poboljšanja

 Bez efekta

 Pogoršavanje

 Ekstenzivna psorijaza s masivnim naslagama

               14           2        2            -

 Ekstenzivna psorijaza s lokalizovanim naslagama

               16           3         1            -

 Ograničene lezije psorijaze

                 5          2        1           -

 Eritrodermičke lezije

                3          -         -           -

 Psorijazni artritis

- 1 - -

Tretman Čaga je pokazao poboljšanje kod samo 8 pacijenata i nije bio efikasan kod 4 pacijenta. Verovatno je ovo bilo povezano sa zloupotrebom alkohola (od strane pacijenata) u toku terapije, samoinicijativnog prekida uzimanja Čage i značajnih odstupanja u ishrani i ne-standardnih devijacija u obrascu rad-odmor. Četvoro od ovih pacijenata je takođe imalo prateće stanja faringonazalnih šupljina. Dva od ovih pacijenata su pokazali značajno poboljšanje njihovog stanja psorijaze a ostala dva nisu imala nikakve značajne promene.

Zaključak

Prema našim zapažanjima, Čaga terapija psorijaze je posebno uspešna u slučajevima kada se psorijaza javlja u kombinaciji sa hroničnim inflamatornim bolestima gastrointestinalnog trakta, jetre i sistema žuči, koji se ispoljavaju pre ili tokom psorijaze. Maksimalna efikasnost Čaga tretmana psorijaze je uočena posle 9 do 12 nedelja kontinuiranog unosa. Nastavak redovnog unosa Čage je doveo do punog nestanka psorijaznih lezija bez ikakvih dodatnih tretmana. Dugo i redovno uzimanje Čage je pokazalo poboljšanje gastrointestinalnih funkcija, povećanu vitalnost i opšteg tonusa kod svih pacijenata, bez izuzetaka. Rezultati laboratorijskih testova krvi, želudačne kiseline, žuči, mokraće i stolice su takođe pokazali poboljšanje.

Najverovatnije je Čaga tretman psorijaze može da obezbedi dugotrajnu remisiju bez ikakvih drugih lekova ili potrebne terapije. Prilikom propisivanja Čaga preparata pacijentima, lekar opšte prakse treba da ih upozori o vremenu koje je neophodno da prođe, pre nego što terapeutski efekat postaje primetan: 9-12 nedelja. Pacijenti takođe treba da budu stimulisani da normalizuju svoju ishranu i da se više odmaraju. Nije bilo neželjenih efekata ili primećenih komplikacija tokom Čaga tretmana. Čaga terapija pokazuje veliki potencijal u ambulantnim tretmanima. Mehanizam terapijskog dejstva Čaga kod psorijaze treba dalje da bude proučavan.

Nema proizvoda u ovoj kategoriji.

Budizdrav © 2021. UKION SHOPS