Kordiceps - Zaštitnik sistema za krvotok i stvaranja krvi

Kordiceps - Zaštitnik sistema za krvotok i stvaranja krvi

Zaštitnik sistema za krvotok i stvaranja krvi

 

Efekat usporavanja koji ima kordiceps na razvoj malignih oboljenja krvi (leukemija), zaštitno dejstvo na zdrave ćelije krvi i jačanje imune borbe sa bolešću, su bili pažljivo i detaljno proučavani i potvrđeni kod pacova. U lečenju bolesti krvi, važno je zadržati vitalnost i ojačati proliferaciju kambiumskih ćelija crvene koštane srži (medulla osium rubra) kod maksimalnog uništenja malignih ćelija, koje su tamo takođe prisutne. Svi poznati hemopreparati oštećuju oba tipa ćelija, samo različitom snagom. Ispostavilo se da kordiceps stimuliše eritroidne i fibroblastne klice u crvenoj koštanoj srži, štiti prirodne ubice (koje ubijaju maligne ćelije krvi) od ciklofosfamida, tokom hemoterapije se četiri puta povećava aktivnost makrofaga u poređenju sa kontrolnom grupom (bez kordicepsa) (Yamaguchi, 1990).

 

Prilikom ishrane miševa kordicepsom tokom jedne nedelje, istraživači iz Koreje su uočili stimulaciju ćelija crvene koštane srži za 1,9 puta i povećanje faktora rasta granulocita i monocita za 1,8 puta, dok je rast kod IL-6 u limfnom sistemu creva i limfnim kvržicma bio veći 2,2 puta (Koh, JH., 2002).

 

Tako, uzimanjem kordicepsa udvostručuje se proizvodnja normalnih crvenih krvnih ćelija u crvenoj koštanoj srži i limfnim kvržicama. Kako ove ćelije funkcionišu u tkivima tokom uzimanja kordicepsa? Japanski naučnici su prijavili značajnu aktivaciju makrofaga - Kupferovih (Kupffer) ćelija, sa sposobnošću da zadrže imune komplekse i metastaze tumora iz krvi (Nakamura K., 1999) kod pacova koji su bili na 25-dnevne ishrane ovom gljivom.

Nema proizvoda u ovoj kategoriji.

Budizdrav © 2021. UKION SHOPS