Kordiceps - zaštitnik jetre

Kordiceps - zaštitnik jetre

Istočnjački lekovi iz ugla savremenog lekara, O. V. Trilj (2006)

Hepatoprotektor

Poboljšanje energetskih rezervi jetre je delimično se objašnjava jačanjem krvotoka, što je od izuzetnog značaja kod hronični hepatitis i njegove posledice - ciroze jetre. U stvari, poremećaji u mreži krvnih sudova jetre uzrokuju formiranje ožiljnog tkiva u ciroznim čvorovima.

Druga važna komponenta efekta kordicepsa je normalizacija funkcije jetre kod teške patologije kao što je hronični virusni hepatitis.

U studiji sa 33 pacijenta (8 sa dijagnozom ciroze jetre), nakon 3 meseca tretmana kordicepsom rezultati su pokazali sledeće:

  • dokazana je regeneracija belančevina koje imaju funkciju sintetisanja (povećanje albumina za 20% i smanjenje gama-globulina za 29%, dok je trećina pacijenata normalizovala timološki uzorak)
  • vraćanje na normalu aktivnosti fermenata jetre - transaminaza, što se povećavaju u slučaju oštećenja ćelija jetre inficirane virusom (Zhou etal., 1990).

Još jedno otvoreno kliničko ispitivanje je obuhvatilo proučavanje 70 pacijenata sa dijagnozom ,,ciroza jetre usled hroničnog hepatitisa B”. Kod 68% pacijenata poboljšao se timološki uzorak, globulinski/albuminski koeficijent i nivo serumske glutamat-piruvat-transaminaze (Yang, 1994).

Odavno poznat okrepljujući uticaj kordicepsa najzad je mogao da se objasni sa biohemijske perspektive, nakon proučavanja uticaja kordicepsa na stanje ćelije jetre. Ispostavilo se da su unutarćelijske rezerve ATP-a u hepatocitima posle 3 nedelje uzimanja kordicepsa znatno premašuju neorganski fosfat. To je doprinelo povećanju energetskog potencijala ćelija, otpornost na stresove, izdržljivosti i sposobnosti za rad. Nisu pronađeni indikatori acidoze unutar ćelija ili upala, masna degeneracija, fibroza ili nekroza ćelija jetre (Manabe, 1996). Ovo su svojstva koja ubeđuju hiljade sportista da koriste bezopasni „doping”, kordiceps.

Bez uticaja na virus i korigovanje imuniteta ne može se postići uspeh u lečenju virusnog hepatitisa B.

Nema proizvoda u ovoj kategoriji.

Budizdrav © 2021. UKION SHOPS