Kordiceps - Istorijat i tradicionalna primena, aktivne materije

Kordiceps - Istorijat i tradicionalna primena, aktivne materije

Kordiceps - poglavlje u knjizi Istočnjački lekovi iz ugla savremenog lekara, O. V. Trilj (2006)

 

Istorijat i tradicionalna primena

Pre 1500 godina na Starom Tibetu je otkrivena, po svojim karakteristikama izvrsna lekovita gljiva kordiceps. Prema legendi, jedan pastir je primetio da su životinje posle ispaše na planinskom pašnjaku bile živahnije. Na tim mestima je u izobilju rasla retka vrsta gljiva, koja je čak zainteresovala i carske lekare. Pošto su ispitali njena korisna svojstva, počeli su da je koriste za lečenje carske porodice i postizali su izvanredne rezultate lečenja:

− obnavljanje životne energije i jačanja zdravlja

− podmlađivanje, okrepljujuče dejstvo i zaistavljanje starenja

− jačanje polne moći, erekcija i pobudjivanje seksualne želje (afrodizijak) kako kod muškaraca tako i i žena, lečenje impotencije i steriliteta

− poboljšanje rada mozga (mišljanja, pamćenja, raspoloženje) i radne sposobnosti

− blago umirujuće dejstvo i normalizacija sna

− jačanje imuniteta, borba sa infekcijama i rakom

− obnavljanje poremečenih funkcija unutrašnjih organa:

o bubrega (čak i kod hronične bubrežne insuficijencije)

o pluća (posebno kod bronhijalne astme i hroničnog bronhitisa)

o srca (aritmija, ishemijske bolesti srca, srčana insuficijencija)

o jetre (hronični hepatitis i ciroza)

o sistema za stvaranje krvi (zaštita i aktiviranje kičmene moždine, cirkulacionih ćelija, slezine)

− preventiva i lečenje dijabetesa i ateroskleroze

− sprečavanje i lečenje autoimunih obolenja

− povećanje izdržljivosti i otpornosti na štetne uticaje životne sredine

− savladavanje narkotičke zavisnosti i predoziranja narkotičkim sredstvima

− brzo vraćanje snage nakon teških bolesti i kao eliksir snage i bodrosti kod osoba starijeg uzrasta.

 

Ova svojstva su toliko široka i višestruka da se mogu učiniti nerealnim, bas kao i starokineska legenda.

 

Ponovno otkriće kordicepsa

Sportska senzacija iz 1993. godine pomogla je vaskrsenje legende. Upravo je tada kineska ženska reprezentacija lake atletike osvojila sve zlatne medalje  na World Outdoor Track and Field Championship, svetskom prvenstva u atletici na otvorenom u Nemačkoj i to u trci na 10.000 metara, oborivši 9 svetskih rekorda, a 1994 godine na Svetskom šampionatu u Rimu - još 5 svetskih rekorda. Rekord na 10,000 metara je bio boren za 42 sekunde, a „nedostižan“ rekord na 3,000 metara, za celih 10 sekundi. Tajna je bila u dijeti obogaćenoj gljivama kordicepsa, koja je povećavao izdržljivosti i energetske rezerve sportiskinja.

 

Od tada je intenzivna pažnja naučnika usmerena na ovo okrepljujuće sredstvo, a ozbiljni sportisti su sa zadovoljstvom počeli da uzimaju ovaj proizvod jer ne izaziva probleme po zdravlje kao upotreba sintetičkih

steroida-anabolika; umesto toga, on ga obnavlja. Anabolički hormoni su zabranjeni u sportu jer posle privremenog poboljšanja fizickih mogućnosti dolazi do teških oštećenja jetre i drugih unutrašnjih organa.

 

Aktivne materije

Naučnici su u sastavu gljiva otkrili polisaharide sa izrazitim svojstvima, adenozin, sterole, D-manitol (do 7% težine), mikroelemente, vitamine, koji u kompleksu aktiviraju sisteme koji obezbeđuju život organizmu.

 

U proizvodime od micelijuma kordicepsa, belančivine čine oko 35%. Važne nezamenjive aminokiseline u sastavu ovim belančivina (tirozin i glutamin) imaju sedativno i regulaciono dejstvo na mozak. Masti čine oko 12% i uključuju ergosterol i druge sterole koji aktiviraju hormonsku zamenu u organizmu, pomažu da se izdrža stresna opterećenja i jačaju seksualnu želju kod muškaraca i žena. Ugljeni hidrati čine 43% suve težine gljive i predstavljaju ih d-manitol i polisaharidi, koji snažno utiču na imunitet, metabolizam, predstavljaju prirodne zaštitnike od stresa i antikancerogene materije.

 

Izdvojeni su, prečišćene i aktivno se proučavaju takve ugljeno-hidratne komponenta kordicepsa (iz njegovog micelijuma, kulture Cs-4, koja se dobro prodaje u SAD):

− polisaharid F30 sa hipolipidemijskim i hipoglikemijskim svojstvima

− polisaharid Cs-81002 sa imunostimulativnim svojstvima

− polisaharid 1- radioprotektor i onkoprotektor

− srednja frakcija polisaharida sa anti-leukemijskim svojstvima.

 

Dragocene komponente kordicepsa su nukleozidi, i to ne samo zato što pojačavaju regeneraciju ćelija (nalaze se u sastavu DNK i RNK), visoka koncentracija adenozina čini kordiceps jakim relaksantom krvnih sudova.

 

Zbog toga su ga odavnina koristili kod slabe snabdevenosti krvlju srca, mozga, donjih ekstremiteta. S tim u vezi naučnici su nedavno objasnili uticaj adenozina na obrazovanje trombova. Ovo otkriće čini kordiceps bezopasnom alternativom aspirinu, za smanjenje rizika od infarkta i insulta kod obolelih od kardiovaskularne patologije.

 

Kordiceps sadrži brojne komponente sa svojstvima biološki aktivnih supstanci: brojni poliamine, vitamini (B1, B2, B12, E, K), nezasićene masne kiseline, minerali (makro- i mikro elemente), itd.

Nema proizvoda u ovoj kategoriji.

Budizdrav © 2021. UKION SHOPS