Kordiceps - Imunomodulator

Kordiceps - Imunomodulator

Imunomodulator

 

Naučnici iz Šangaja su 1992. godine pratili ,,inteligentan” efekat kordicepsa na imuni sistem. Oni su primenjivali micelijum kordicepsa kod 65 bolesnika sa cirozom jetre usled hepatitisa B i primetili su smanjenje uništavajuće aktivnosti skupljanja i prekomerne stimulacije humoralnog imuniteta (smanjio se broj T8 i nivoa Ig, G, A i CIK), do normale se regenerisao nivo komplementa – kompleksa od 18 zaštitnih belančevina krvi koje učestvuje u zaštiti mikroba, alergijskih reakcija, upala. Oni se troše kod hronične virusne inflamacije jetre ili cirkuliše u krvi u sastavu CIK - u kompleksu virus-antitelo-komplement (Zhong, 1992).

 

Zbog modulacije imunog odgovora, kordiceps se aktivno koristi kod imunog oštećenja bubrega. Bolest koja se teško može tretirati SRL (sistemski eritemski lupus) javlja se ne samo kao oštećenje kože, srca, pluća već i bubrega - imunološki kompleks (CIC), koji dovodi antitela svojoj DNK, akumulira se na krvnim sudovima bubrežnih glomerule i ometa filtraciju. Bubrežni glomeruli, blokirane velikim molekulima belančevina se uništavaju, kapsula glomerula akumulira imune komplekse, dok osetljive mezangijalne ćelije pokušavaju da ih progutaju - umnožavaju se i skleroziraju se i tako upotpunjuju sliku teškog lupusa nefritisa. Do sada je tradicionalna zapadna medicina mogla da pomogne samo paralizom imunog sistema hormonskim sredstvima, kako bi se zaustavila sinteza antitela prema sopstvenoj DNK. Kineska medicina je ponudila kordiceps, koji imunomodulacijom uništava auto-imune procese i širenje mezangijalnih ćelija, a time štiti filtere bubrega.

 

Smanjenje auto-antitela u DNK je bilo navedeno u 3 eksperimentalna istraživanja na životinjama (Chen Jr, 1993, Fu T., 2001, Zhao-Long W., 2000) i na kulturi ljudskih ćelija bubrega (Yang Ly, 1999). Pored smanjenja  autoimunog oštećenja tkiva, dokazano je poboljšanje funkcije bubrega (smanjenje gubitka belančevina preko urinu) preko efekta koji daje šansu za mnoge koji pate od kolagenoze: mezingijalne ćelije pod uticajem kordicepsa zaustavljaju njihovu proliferaciju, ostavljajući slobodnu kapsulu glomerula za proces filtriranja. Do tada su ti bolesnici umirali od bubrežne insuficijencije ili su tražili spas u transplantaciji bubrega. Ipak, dok se u organizmu vodi smrtonosna bitka protiv sopstvenih tkiva, niko ne misli na transplantaciju. Ako kordiceps guši autoimuni proces, modulira imuni odgovor, kako bi onda uticao na presađeni bubreg jer po pravilu, primaoci bubrega doživotno uzimaju lekove koji slabe imuni sistem? Kako je bilo veliko oduševlenje naučnika kada su utvrdili da lipidna komponenta kordicepsa (derivati ergola) inhibira aktivnost NK-ćelija i formiranje TNF (faktora tumorske nekroze), što znatno produžava život primaoca (Qu, 1996) čak efikasnije od standardnih kortikosteroidnih hormona i ciklosporina. Pri tom, nisu bile zapažene infektivne komplikacije, koje često nastaju usled uzimanja ova dva leka. Takođe nisu zabeležena organska oštećenja timusa, bubrega i slezine (Zhang, 1990).

Nema proizvoda u ovoj kategoriji.

Budizdrav © 2021. UKION SHOPS